Vackra städer i Sverige, Lund

Sverige vimlar av smultronställen. Här finns alltifrån vita sandstränder till myllrande städer och det är inte konstigt att internationella turister lockas till Sverige och då speciellt under sommarmånaderna. Trots att landet är stort är städerna i Sverige dock relativt små jämfört med många andra länder och som jämförelse finns det bland annat i Kina städer med lika många invånare som hela Sverige har totalt. Men trots att städerna kanske är små i Sverige tar det inte ifrån det faktum att det finns otroligt vackra städer just på hemmaplan.

Stockholm brukar ofta ligga på topp och med platser som Skinnarviksberget, Vinterviken och såklart Gamla stan är det inte så konstigt. Men Sverige är så mycket mer än huvudstaden och nedan listar vi några av de andra vackra städerna i Sverige.

Lund

En av de största och äldsta studentstäderna i Sverige bjuder på mängder av små stadshus och såklart dekorativa universitetsbyggnader. Lund är över 1000 år gammal och man finner rester av historiens gång runt om i hela staden. Den pampiga domkyrkan som enligt officiella källor byggdes år 1145, trots att det fortfarande finns många som tror att kyrkan kan vara äldre än så och byggd redan år 1085, räknas som en av Sveriges vackraste domkyrkor.

Vill man hellre uppleva natur än arkitektur så finns bland annat både vackra lundagård park och stadsparken. I stadsparken som firade 100 år under 2011 finns plats och rum för alltifrån picknick till lek och till fest.

Visby

En annan vacker stad i Sverige fylld med historiska inslag och Sveriges största glassbar är Visby. Här erbjuds alltifrån vackra stränder och historiska sevärdheter till nattklubbar och shopping. Delar av den medeltida ringmuren finns kvar och på insidan av muren finns bland annat fiskargränd och den numera extravaganta Norra murgatan som båda är värda ett besök.

Almedalen som varje sommar är fullspäckad med politiker och journalister under almedalsveckan är en fantastisk plats att vila sig i när benen är trötta. I parken finns också den botaniska trädgården och tro det eller ej faktiskt en sandstrand,  

Gränna

Staden de allra flesta av oss förknippar med polkagrisar och remmalag är också en av de vackraste i Sverige. Gemensamt med Visby och Lund har också Gränna historiska inslag. Här trängs småcharmiga hus och kullerstensgatorna ligger täta och läget med utsikt över Vättern är svårslaget. Tröttnar man på kullerstenar, trädgårdar och polkagrisar tar man enkelt färjan över till pittoreska ön Visingsö som endast ligger ett stenkast bort.

Sundsvall

Sist men inte minst platsar såklart Sundsvall på listan över Sveriges vackraste städer. Staden som kanske inte är den mest turisttäta ligger belägen mittemellan två kullar och brann i princip helt ned under sommaren 1888. Återuppbyggnaden blev unik då man beslutade att bygga om staden i sten. Byggnader såsom Hedbergska huset, stadshuset och Betlehemskyrkan är helt klart värda ett besök om man befinner sig i den pampiga stenstaden. Därutöver finns också Sundsvalls bron med en imponerande längd av 2109 meter vilket gör den till Sveriges tredje längsta bro men också ger ett plus i kanten av Sundsvalls helhetsintryck.