Tiveden – möt naturen på nära håll

Tiveden är en vacker plats mellan Vänern och Vättern. Under lång tid var det bara ridleder och gångstigar som gick genom området, men idag har det även bildats samhällen. Än idag är området lite av ett gränsområde och det är till stor del på grund av terrängen.

Tivedens nationalpark

Tiveden skiljer sig lite från andra nationalparker i Sydsverige. Den sägs många gånger vara den vackraste och den med det mest vilda djurlivet. Nationalparken är till stor del kuperad och bergig. Den här nationalparken är inget för den orutinerade vandraren. Många delar är stiglösa och otillgängliga, men de är också otroligt inbjudande. Den del av Tiveden som är nationalpark är den som är mest otillgänglig. Delen där nationalparken ligger kallas Trolltiven och beskriver det lite mystiska i den svårtillgängliga parken. Nationalparken har mycket att bjuda på. Här finns klippblock som förflyttas av inlandsisen. Det finns grottor som har varit gamla offerkällor sedan hednatiden och vi har väl alla hört talas om Vitsandsgrottorna. Det som ändå slår en när man vandrar i Tiveden är att allt känns orört. Stigarna man vandrar på har använts sedan urminnes tider och var man än vänder blicken finns härliga sjöar som varvas med fantastisk utsikt och vacker natur. Även om man blir lite lurad och tror att det är orörd mark har det funnits både kolning, avverkning och svedjebruk på platsen, även om det inte har varit boplats någon gång. Det finns välmarkerade stigar att vandra på och de tar en fram till de mest kända sevärdheterna i parken. Det går att börja sin vandring från Huvudentrén, Ösjönäs och Vitsand. I parken passerar även Bergslagsleden och flertalet ridleder. För de som cyklar passerar Lilla Kungsleden genom parken. Det finns möjlighet till bad i Trehörningen. Den ligger vid den vackra stranden vid Vitsand.

Finnerödja – mer än bara jordgubbar

Namnet Finnerödja för tankarna snabbt till sommaren och jordgubbarna som ligger i en kartong märkt med Finnerödja. Det är en byn som ligger i området Tiveden och här finns en livsmedelsbutik och en automatstation, men det är knappast det som lockar när man tar sig hit. Här finns vackra skogar och en storslagen natur. Utanför det lilla samhället finns en liten badplats som passar perfekt att doppa sig i varma sommardagar. Det finns en gammal kyrka som är från 1763 och byggd i sandsten från närområdet. Tidigare låg det på samma plats en träkyrka. Vill man veta mer om Finnerödjas historia går det att besöka hembygdsgården med sommarcafé och försäljning av hemslöjd från lokala hantverkare. Byggnaden som hembygdsgården ligger i är från 1600-talet. Tidigare fanns det även stora jordgubbsodlingar här i området. Därav namnet på kartongerna. Finnerödja ligger precis på gränsen mellan Västergötland och Närke. Det här området har historia ända tillbaka till vikingatiden genom de vandringsleder som går genom området sedan gammalt tillbaka. Namnet Finnerödja kom till under 1580-talet då en stor invandring från östra Finland skedde. Finn i Finnerödja kom just från att det var finnar som bosatte sig i området.