Sveriges vackraste kyrkor

Det är mycket att ta hänsyn till när man ska börja bedöma vad som är Sveriges vackraste kyrka. Först och främst är det givetvis utsidan. Det är det är det första man möts av när man kommer och sätter en prägel på hela omgivningen. Kyrkorna ger ofta också en bild av hur hela samhället runt omkring speglas. Genom historien har vi haft olika modeller av kyrkor eftersom de har byggts vid olika tidpunkter. Efter fasaden kommer givetvis interiören med alla vackra detaljer. Interiörer speglar ofta hur rik kyrkan var tillbaka i tiden och det säger också en hel del om hur det gick för samhället. Det finns idag runt 3700 kyrkor runt om i Sverige, men för att välja ut de allra vackraste kommer här två stycken.

Sankt Olofs kyrka i Simrishamn

Sankt Olofs kyrka ligger i Sankt Olof utanför Simrishamn. Den här kyrkan har ett otroligt vackert yttre och för direkt tankarna tillbaka till medeltiden. Den har en vacker vitputsad fasad. Det som är lite unikt med just den här kyrkan är att den under restaureringar fått behålla de gamla bilderna invändigt. Det gör att kyrkan har en otrolig charm. Långhuset i kyrkan är från 1400-talet, men kyrkans kor och sakristia är redan från 1100-talet. En stor restaurering gjordes under 1870-talet.

Området runt kyrkan har till största del varit bondesamhället. Det tillsammans med att kyrkan har varit en pilgrimskyrka har bidragit till att kyrkan fått bevara allt det gamla. Hade kyrkan legat i en bygd som haft mer rikedom hade den antagligen rivits och ersatts av en ny, men tack vare att den fått behållas kan vi idag besöka den här otroligt vackra kyrkan. Det finns dessutom en unik bild vid treenighetsaltaret där Gud fader syns tillsammans med sin son och den helige anden. Det är en unik bild då Gud själv inte fick avbildas. Det finns fyra altare som bevarats sedan medeltiden och en dörr med järnbeslag som är kvar på den ursprungliga platsen.

Själevads kyrka i Örnsköldsvik

Själevads kyrka är en kyrka som är lätt att stanna till och besöka på en resa längs med E4. Den ligger ett stenkast från Europavägen och med sitt unika åttkantiga utseende är den helt klart värt ett stopp. Utsiken från kyrkan ned mot Själevadsfjärden och Moälven är bara den värd ett besök. Kyrkan byggdes 1876 och för tankarna till grekiska palats. Kyrkan kom till efter att en gammal medeltida kyrka i närheten hade rivits. Själevads kyrka är idag en levande kyrka och varje år hålls många konserter. Kyrkan har varit väldigt populär för vigslar genom alla år och den romantiska stilen på kyrkan är det som lockar de flesta att gifta sig här. Den här kyrkan kommer ofta på tal när det pratas om Sveriges vackraste kyrka och den blev 1998 framröstad som Sveriges vackraste kyrka av läsarna i tidningen Året runt. Vid en resa med bil i Sverige kan det vara ett trevlig inslag att stanna och titta på någon av alla våra vackra kyrkor. De beskriver både vår historia, vår kultur och det närliggande samhället på ett äkta sätt.