Skärgården i storstaden – Fjäderholmarna

Är man i Stockholm behöver man inte ta sig långt ut för att få uppleva skärgården på riktigt. Med 25 minuters resa från Slussen eller Nybroplan kan man ta sig ut till Fjäderholmarna. I samma sekund som man stiger av båten har man tagit sig ut på en skärgårdsö med allt vad det tillhör. Här finns det härliga gamla skärgårdshus och även om man inte har tagit sig längst ut i skärgården är Fjäderholmarna verkligen värt besöket med den korta båtturen. Landskapet blandas av de små söta husen och varma klippor att ha en picknick på. Det som kännetecknar öarna väldigt mycket är att det är ett bra och stort utbud på hantverk. För den som vill äta finns det restauranger och krogar med varierande utbud och prisklass och här finns också festvåningar och konferenslokaler. Här går det att vara med på en ölprovning eller gå ut och för att kickstarta med en bouleturnering. Gillar man choklad rekommenderas det att gå på en liten pralinpromenad som erbjuds. För den som vill testa på att blåsa glas går det att prova på i det som kallas hantverksbyn likväl som det ges tillfälle att smida sin egen spik. Fjäderholmarna har mycket att erbjuda och det är svårt att hinna med allt på en dag om det är många saker som lockar. På ön finns också ett bryggeri som kan vara roligt att besöka.

Lite kuriosa om historian

Fjäderholmarnas historia i böckerna går tillbaka till 1381. Det var året då en man vid namn Bo Johansson Grip köpte en stor del av Lidingö och med i köpet kom även västra Fjäderholmen, på den tiden kallad Waestra Fyertholman. Det var också många år sedan och troligtvis var det bara ön som idag heter Stora Fjäderholmen som var synlig. Landhöjningen har sedan dess gjort att vi idag har fler öar. Läser man i historieböckerna kommer man att hitta flera namn för öarna. Runt år 1617 kallades huvudön, precis som idag för Fjäderholmen, men kom några årtionden senare att bli kallad för Fierderholmarna. På 1800-talet hade namnet förändrats lite och då var Fjäderholmarne eller Fjärholmarna på tal. Eftersom öarna de senaste århundrade har kommit med landhöjningen har de sett väldigt annorlunda ut. Ett tydligt exempel på det är Ängsholmen som bara för 100 år sedan fortfarande inte hade blivit en enda ö utan var delad i två. De två delarna kallades under en period för Skottland och Irland och är lite rolig kuriosa.

Det var länge obebott på Fjäderholmarna och det berodde till stor del på att växtligheten var dålig. Det fanns varken skog för att kunna använda som ved för att hålla värmen på vintern och något bete för att hålla djur fanns inte heller. Under 1800-talet började ändå några bosätta sig där och från en mantalslängd från 1862 bodde det då 30 personer ute på Fjäderholmarna.

Planera ditt besök eller packa picknickkorgen

Det finns mycket att se och uppleva ute på Fjäderholmarna. Vill man vara säker på att man verkligen hinner med allt man vill göra kan det vara bra att planera sitt besök väl. Det går lika bra att ha en aktiv dag som att packa picknickkorgen och bara njuta av lugnet en halvtimme från storstadens stress på en solig och varm klippa.