Sandhamn – en pärla vid utkanten av Stockholms skärgård

Sandhamn har de senaste åren kommit att bli mer och mer populärt. Det är enkelt att ta sig hit med båt på ungefär en timme från Stockholm. Namnet Sandhamn är inte namnet på ön utan namnet på den hamn som har kommit att spela en central roll på ön. Ön heter Sandön och är en vacker ö med en rik tallskog i mitten. Tallskogen är till stor del orörd och eftersom den består av små remsor hemman är det förbjudet att bygga på marken. Det här har lett till att mittdelen på ön har fått behålla skogen.

En skärgårdsö som är levande

I själva Sandhamn ligger de restauranger, hotell och serviceföretag som finns på ön. Även om ön ligger på den yttersta kanten av Stockholms skärgård är den populär och välbesökt. För att behålla öns befolkning har bland annat Polisen förlagt ett kontaktcenter i hamnen. I och med att ön har behållit invånare året om har det uppstått föreningar och organisationer som ser till att det fungerar att besöka ön året om. Sandön består precis som namnet säger av sand. Här finns sand över hela ön förutom ett fåtal urbergsklippor emellanåt. Det har också gjort att vegetationen har varit gles, men tallskogen som har lyckats få fäste står sig idag även om vegetationen är känslig. Tack vare all sand finns det goda möjligheter till bra bad och stränderna runt om på ön är välbesökta. Badstränderna ligger på bra avstånd från byn och är lättillgängliga även för de som har lite svårt att gå.

Gammal bebyggelse

Själva samhället är typiskt för en svensk skärgårdsö i ytterkant av skärgården. Kärnan i staden präglas av att det tidigare har varit ett tull- och lotssamhälle. Här samlas sommarstugor från förra sekelskiftet, lotshemman och fiskebodar. För att vara en så pass liten ö är utbudet stort på krogar och butiker. En av de sevärdheter som finns på ön är det gamla tullhuset. Det byggdes 1752 av slottsarkitekten Carl Hårleman. Det är ett pampigt gult hus byggt i sten som ligger vid inloppet. Idag är tullhuset ett statligt byggnadsminnesmärke och fungerar som hyresbostad. Bredvid byggnaden finns den klockstapel som byggts på ön. Den kallade till gudstjänsterna som hölls i Tullhusets sal. Här finns också bryggstugan Australia och den tullvaktsstuga som finns på ön. Alla byggnader är från 1700-talet.

En annan sevärdhet på ön är havsfruns grotta. Den finns beskriven första gången i text  1691 då den omnämns som “i berget finns det ett stort hål som kallas frustugan”. Namnet kommer av en sägen om att havsfrun skulle ha bott inne i grottan. Tidigare fanns en skulptör som gjorde figurer och placerade i grottan, men de finns inte kvar idag. Det finns flera boenden att välja på ute på ön. Det finns allt från Bed & Breakfast som är ett billigare alternativ till fyrstjärniga hotell. Dessutom finns det möjligheter att boka paketresor med både mat och boende eller att ta ett lyxigare alternativ med spa. Sandhamn är en perfekt plats att resa till för att komma från stadens stress utan att ha lång restid.