Nyckelviken – ett utflyktsmål nära Stockholm

Strax utanför Stockholm i Nacka ligger Stora och Lilla Nyckelviken. Det är välbevarade herrgårdar från mitten av 1700-talet. Idag har Nyckelviken kommit att bli väldigt populär bland barnfamiljer och något som lockar är visningsgården. Det är en gård där det idag bor kor, höns, kaniner, hästar, grisar och får. Dessutom anordnas det ponnyridning på helgerna.

Vintertid går det bra att värma sig i värmestugan om man har med sig matsäck och sommartid finns det stora fina gräsytor som ger bra möjligheter till picknick. Det går också att grilla här för den som vill grilla till exempel korv. Föredrar man en hederlig fika i charmig herrgårdsmiljö går det bra att besöka Nyckelvikens Herrgård och deras café. För besökarna tar det inte slut än. Här finns riktigt bra möjligheter till bad då det finns både klippor att bada från och mindre sandstränder. Motionären hittar bra möjligheter till att cykla runt i området på välskötta cykelvägar. Dessutom finns det anlagda gångvägar som ger möjlighet till sköna promenader eller joggingturer. Det finns ett utomhusgym för den som vill träna lite mer. Motionsslingan på 5,1 km som är anlagd har ett barkunderlag och består av en rejäl backe som går att intervallträna i och en lång trappa.

Nyckelvikens historia

Det första vi hittar om Stora Nyckelviken tillbaka i tiden var att det var ett torp som ägdes av Sten Sture den äldre under medeltiden. Egendomen kom sedan i klostret Svarbrödras ägo år 1502. Efter det var det Gustav Vasa som klev in som ägare när han återbördade egendomen. Han genomförde en reduktion 1527 och och genom den återbödrade han Stora Nyckelviken till staten. Han skänkte den sedan vidare till Danvikens hospital den 24:e juli 1557. Danvikens hospital finansierade sin verksamhet med hjälp av gårdar runt Stockholm och deras verksamhet riktade sig mot sjuka och behövande. När 1600-talet kom bytte egendomen ägare några gånger.

Det var först 1746 som det står helt klart vem som är ägare igen. Besittningrätten gick då till Herman Petersen som på den tiden var direktör för det Ostindiska kompaniet. Han lät uppföra det som än idag står som huvudbyggnad och de flyglar som finns bredvid. Tiden före är det oklart om de som har bott på Nyckelviken har ägt det eller bara bott på platsen. Det är Christoffer Gyllenstierna, Paul Winge, Nils Hansson Törne, Ursula Törne samt Gabriel Gyllengrip. Trädgården och lusthuset sägs ha kommit till något senare och det spekuleras om att de kom till runt 1750. Det är vindflöjeln som sitter på lusthuset som har fått sätta dateringen på dem. Förutom att ha byggt allt detta på Stora Nyckelviken spekuleras det även i huruvida Herman lät uppföra Lilla Nyckelviken.

 Evenemang på Nyckelviken

På Nyckelviken anordnas det idag många evenemang. Det allra största är midsommarfirandet och hit kommer det tusentals besökare varje år. Besökarna kommer till största del från Storstockholmsområdet. Andra stora helgdagar anordnas det också olika evenemang. Före jul, vid valborg, på Bellmandagen och sedan självklart på Nyckelvikens dag. Vill man besöka något av evenemangen kan det vara bra att gå in på sidan och se vilka som kan passa.