Marstrand – med mycket gammal historia

Marstrandsön ligger utanför Kungälv och bjuder på en lång historia. 2015 delades orten in i två och det som idag heter Marstrand är den orten som finns på Marstrandsön. För att ta sig till Marstrand gör man det enklast genom att ta färjan från Koön.

Tidigare var huvudnäringen för ortens öborna handel, fiske och skeppsfrakt. Stadens ekonomi har styrts mycket av tillgången på sill. Något som har präglat staden mycket är de krig som ön har drabbats av genom århundradena. Krigen har lett till att  Carlstens fästning byggdes och idag är den en av de mest besökta platserna på ön. Eftersom Marstrand tidigt blev en populär badort har den lyckats hålla sin ekonomi igång även när tillgången på sill har varit lägre.  Ön blev extra populär som badort tack vare att kung Oscar II varje år kom på besök just för att bada. Öns näring tappade kraft när allt mer frakt flyttades till landsväg från sjövägen och därigenom blev öns näring lägre. Det har däremot inte hindrat turister att fortsätta komma för att besöka ön.

Karlstens fästning

En av de mest populära platserna att besöka är Karlstens fästning. Den respektingivande fästningen har under mer än 300 år stått högst på ön och skyddat staden från olika inkräktare. För besökare blir känslan mäktig. Fästningen har genom åren fått många historier som än idag lever kvar. Den välkända förbrytare Lasse-Maja satt under många år i fängelse när fästningen gick över från att vara ett försvarsverk till att vara ett fängelse. Idag är fästning mest för turister att besöka, men det går även att övernatta här eller att ta del av de många evenemang som arrangeras som bland annat konserter. Vid ett besök finns det många alternativ att välja på. Det finns en guidad tur som berättar om Lasse-Majas liv och leverne under sin tid på fästningen och man få se Lasse-Majas kök. Guidade turer bjuder även på besök hos Fästningskyrkan, Suckarnas gång eller Galgbacken. Det blir som en resa tillbaka till svunna tider. Det bjuds på historier om fångarnas leverna och det hårda livet som de som bott i fästningen har levt. Självklart går det att ta sig runt i fästningen på egen hand och titta på det som finns kvar.

För den som vill övernatta på fästningen tar den in på Soldathotellet och bor i rum som tusentals soldater har gjort tidigare. Charmen från 1700- och 1800-talet när byggnader uppförts finns kvar. I fästningen finns också flera festsalar där man kan njuta av middag eller om det är någon festlighet.

Nudiststrand

Marstrand bjuder på en nudiststrand och även om den ligger långt från tätorten är den populär bland besökarna. Den kan vara lite otillgänglig då det är en stege ner till vattnet som kan vara svår att ta sig ned och upp på.

Marstrands kyrka

Den enda byggnad som idag finns kvar sedan medeltiden i Marstrand är kyrkan. Det sägs att den är från 1200-talet. Den är en av sevärdheterna och bör helt klart besökas när man är på Marstrand. Genom åren har vissa restaureringar gjorts även om mycket som är väldigt gammalt finns kvar.