Kiruna – en pärla i norra Sverige del 1

I nordligaste Sverige hittar vi Kiruna som grundades år 1900 av Hjalmar Lundbohm och det är Lapplands största tätort.

Kiruna är ett gruvsamhälle som ligger mellan bergen Luossavaara och Kiirunavaara och även sammankopplat med stadsberget Haukivaara. Klimatet är ett så kallat subarktiskt klimat där det är mycket snö och iskall kyla halva året och mycket mildare andra halvåret. I Kiruna som ligger norr om polcirkeln infinner sig under tre veckor på vintern fenomenet polarnatt eller midvintermörker, vilket innebär att solen aldrig går upp överhuvudtaget på dygnet. Under sommaren infinner sig midnattssol eller polardag under fem veckor, då solen aldrig befinner sig helt under horisonten på hela dygnet. Solen är alltså synlig även vid midnatt.

Stadsomvandlingen

Gruvbrytningen är basen i Kirunas näringsliv och därför är kommunen beredd att flytta delar av staden. Kirunas stadsflytt innebär att vissa delar av Kirunas stadsdelar flyttas till följd av att gruvbrytningen i fjället Kiirunavaara orsakar markdeformationer och dessa deformationer rör sig mot Kirunas ursprungliga stad. Man bjöd under våren 2012 in till en arkitekttävling för hur man skulle utforma Kirunas nya stadskärna och 26 mars 2013 sa kommunfullmäktige ja till det vinnande förslaget Kiruna 4-ever som skapades av White Arkitekter med flera.Man förväntar sig att stadsflytten, som inleddes med första etappen i juni 2014, ska vara färdigställd under år 2033 och omvandlingen innebär en unik möjlighet till något nytt och mer hållbart. Första etappen ska vara klar år 2021 då klocktornet ska ha flyttats och placerats vid det nya torget och det nya stadshuset Kristallen ska vara på plats som ett första led i en rad publika byggnader och bostäder som är planerade runt torget. Även Kiruna kyrka ska då flyttas i ett stycke.

Se och göra i Kiruna

Från september till slutet av mars har man fantastiska möjligheter att se fenomenet norrsken som föds i samspel mellan solen och magnetfälten. Norrskenets vackra ljus och färger skapas i och med att magnetosfären fångar in och omdirigerar högenergipartiklar från solen och möter syre och kväve.

Det finns naturligtvis enorma skidmöjligheter i Kiruna, vare sig man är nybörjare avancerad eller på elitnivå. Det finns mängder med offpist, turskidåkning, heliskiing, längdspår och mycket mer.

  • Stadsnära skidbacken Luossavaara erbjuder tre liftar, fyra nedfarter och en park med hopp och rails.
  • I Abisko finner man gott om offpiståkning av hög kvalitét och ett hett tips är Rihtunjiraravinen som är som en naturlig funpark.
  • I Björkliden finns 23 pister från grönt till svart och ett antal offpist stråk. Detta är ett äventyr för hela familjen vare sig man barn eller vuxen, nybörjare eller extremåkare.
  • Inte att förglömma är Sveriges skidmetropol intill gränsen till Norge – Riksgränsen. Hit lockas skidåkare från hela världen tack vare att den rika nederbörden ger unika förutsättningar för fantastisk skidåkning ända fram till midsommar. Här finns riktiga utmaningar som ”Rimfors” och ”Uffesvägg”, 29 pister ett stort område för offpist åkare.

Man kan även ta del av stadsomvandlingen, dels genom att besöka informationscentret Navet och titta på den fina skalmodellen över Kiruna stad, dels genom att följa med på en guidad stadstur med minibuss.