Kiruna – en pärla i norra Sverige

Kiruna är en mycket vacker stad i norr som ligger i Lappland och är den nordligaste kommunen i Sverige. Staden ligger väldigt nära norra polcirkeln och här finns många fina turistattraktioner. Att åka skidor, snowboard, pimpelfiska, åka släde efter hundar, åka skoter eller till och med hoppa med en skoter är fullt möjligt att lära sig här uppe. Under månaderna juni och juli går solen aldrig ner här och det är enkelt att ta sig till Sveriges högsta berg nämligen Kebnekaise härifrån. Den gamla kyrkan i Kiruna är en klar sevärdhet eftersom den är en av de största träbyggnader som finns i Sverige.Ett av de mest roliga äventyren man kan göra är att åka på en fikatur med Alaskan Husky. Man åker en tur i det vackra Lappland med Jukkasjärvi och Torneälven tätt intill. Man färdas i en stor släde som dras av Husky-hundar och man sitter mjukt och skönt på ett renskinn under färden. En guide kör alltid släden och turen tar ungefär 2 till 3 timmar att genomföra. Fika intas över en öppen eld ute i vildmarken och varm dryck och bulle serveras.

Priset är 1 200 kronor per person och barn under 12 år har 50 % rabatt. Det går turer mellan kl 10 och 17. Man får låna varma kläder och man bör vara minst två personer och max 8 personer, men om man är helt ensam är det bara att säga till så kan man få plats i en släde där det inte är fullt.

Lära sig åka skidor

Om man är jätteintresserad av att lära sig att åka längdskidor så finns det kurser att gå. Här uppe i norr har alla åkt längdskidor i alla år för att kunna ta sig fram lätt och snabbt i snön. Det är en underbar natur att lära sig åka i och det är mycket duktiga instruktörer som jobbar med detta. Man åker runt i terrängen i lågfjället och får uppleva en vintervärld som man sedan aldrig glömmer. Man får lära sig grunderna och sedan kan man ta turer på egen hand i spårsystemet runt Camp Ripan. Det är så spännande!

Priset är 650 kronor per person och 325 kronor för barn mellan 7-12 år. Det ingår både skidutrustning och guide samt att man skall vara minst två personer. Längdåkningen körs på tisdagar, torsdagar och lördagar klockan 14 till 16. Säsongen varar från december till april.Det finns endast en anrik kaffestuga i Kiruna och det är Ädnamvaarestugan. En klassisk pärla som man måste se! Från parkeringen vid E10 norr om Kiruna är det 7 kilometer dit. Parkeringen ligger vid Ädnamvaare Viscaria. Det finns ett skidspår från parkeringen så det är bara att stava på. Det finns även en skoterled från samma parkering. Det tar 1 timme att åka skidor dit och 45 minuter att åka ner tillbaka. (Det är mycket nedför och då går det fortare.) När det är dåligt väder är stugan stängd. Det finns Varmkorv med bröd för 25 kronor, Matiga mackor för 35 kronor, Gulaschsoppa med bröd för 60 kronor och naturligtvis kaffe, te, varm choklad eller annan dryck.