Gammelstad kyrkstad – den forna rika staden i norr

Gammelstad kyrkstad utanför Luleå i norr är idag en stadsdel med några tusen invånare. Den har klarat sig genom århundrade och behållit sin charm. Staden kom till när Sverige och Ryssland var oeniga om gränsdragningen i norr och Sveriges stat valde att ge området till Stormän från mellersta Sverige. Staden har sin början från 1323 då kriget tog slut, men historian sträcker sig från 1339 då den första gudstjänsten ägde rum i staden. Staden utvecklades snabbt till att bli en handels och marknadsplats. Tack vare att det var möjligt att ta sig längs med älven blev det stora möjligheter till att frakta handelsvaror och stadens köpmän blev rika tack vare tillgången på att kunna fiska lax och att de hade tillgång till skinn från inlandet. Genom århundrade gjort landhöjningen att hamnen blev grundare. Gustav II Adolf skickade Olof Bure för att skapa en stadsplan år 1621 och göra staden offentlig. Staden agerade som viktigaste stad i 28 år till när hamnen hade blivit för grund och Luleå skapades på den plats den är idag. Det ledde naturligtvis till att Gammelstad tappade en stor roll som centrum för handeln i området.

Sveriges mest välbevarade kyrkstad

Idag är Gammelstad kyrkstad en trevlig plats att besöka. Det finns runt 400 stugor kvar. Staden består av små stugor som är med ett våningsplan. I Sverige har det funnits 71 kyrkstäder och idag finns bara 16 av dem kvar. Den största och mest välbevarade är Gammelstad. Därför bär den med sig en stor del av Sveriges historia och kultur. Förutom stugorna finns det runt 100 skyddade byggnader till som tillsammans med vägnät och fornlämningar som finns i området idag är med Unescos världsarvslista. De flesta stugorna ägs av privatpersoner, men de är obebodda. I mitten av staden finns Nederluleå kyrka och kring den har staden sedan formats. Vägnätet i stadskärnan liknar mer en labyrint, även om den genom åren började byggas ut genom rutnät. Inom världsarvsgränsen finns idag kyrkbyn med åretruntboende invånare på runt 800 personer. Bostäderna här är en blandning av olika byggnader från 1800-talet och framåt.

Stugorna kring kyrkan användes i tidigare för långväga bönder som behövde övernattning när de kom för mässor, marknader och när det skulle hållas ting. Det finns fortfarande en tradition bland stugägarna till att samlas för kyrkhelger, marknader och liknande.

Mycket att göra i staden

När man besöker Gammelstad finns det många alternativ att välja mellan. Besökscentret som finns i staden bjuder på utställningar, presentbutik, guidade visningar och bildspel. Här går det också att läsa på mer om historien kring Gammelstad. Friluftsmuseet Hägnan bjuder på information om det norrländska kustlandets historia och kultur. Under sommarmånader flyttar det också hit djur från bondgården och det är trevligt för hela familjen att besöka platsen. Här hittar du också lanthandeln som har ett utbud av varor som är tillverkade enligt gamla traditioner, men går att använda i vardagen idag. Det har också gjorts en animerad film som heter Anno 1500 som tar en med på en resa tillbaka till 1500-talet i Gammelstad. Det erbjuds olika typer av guidade turer runt om i staden.