Gamla Stan – Stockholms hjärta

För den som tänker på Gamla Stan handlar det ofta om att ta en promenad längs med Västerlånggatan. Den har kommit att kännetecknas av alla de butiker, caféer och restauranger som ligger längs med gatan fram till Järntorget. För den som vill se mer finns det många andra gator och byggnader att besöka. De mer kända är givetvis Slottet och här anordnas det mycket året om. Gamla Stan bjuder även på ett antal museum, historiska platser, byggnader och kyrkor. Varje år anordnas en julmarknad på Stortorget som pågår från första advent fram till jul. För den som vill göra sitt besök i Gamla Stan till något extra utan att det kostar mycket finns det några roliga platser att besöka och tillsammans med historien om platsen blir upplevelsen helt annorlunda.

Stockholms smalaste gata

Vad sägs om att besöka en gata som på det smalaste stället bara är 90 centimeter och fortfarande räknas som en gata? Den kallas visserligen gränd, men att besöka den med vetskapen om att den har ett gatunamn blir desto roligare. Det är Mårten Trotzigs gränd som vi pratar om. Den har döpts efter en köpman som kom att bli en av de rikaste under tiden han levde. Han var tysk och hette Mårten Traubtzich. Det var när han köpte huset som ligger i gränden som den fick sitt namn. Mårten blev sedermera mördad år 1627. Österlånggatan som löper längs den östra sidan av Gamla Stan har många gallerior. Här går det att njuta av modern konst. Tidigare var Österlånggatan en handelsplats mer lik Västerlånggatan och det var främst järnvaror som såldes här vilket också har gett Järntorget dess namn. För den som vill äta kan man passa på att gå in på Gyldene Freden som räknas som Sveriges äldsta krog. Den ligger på Österlånggatan. Storkyrkan ligger allra högst i Gamla Stan och har sin tid ända tillbaka till Birger Jarls tid. Storkyrkan har genom åren varit kyrkan som många kungliga vigslar, dop och begravningar har ägt rum.

Ta en paus och se Sveriges historia på plats

Stortorget är det äldsta torget i Stockholm. Den har varit en central punkt i hur Stockholms stad har växt fram. Runt torget finns många byggnader med känd historia och det går lätt att ta en paus på någon av de bänkar som är placerade på torget för att njuta av de gamla stenhusen runt torget. Det finns också lite roliga kuriosa om torget. Sveriges första apotek öppnade här  år 1527. På huset som ligger ned mot Skomakargränd sitter en kanonkula inmurad i husfasaden. Historier om att kanonkulan skulle ha skjutits dit för att döda den danske kungen Kristian II har funnits, men den murades från början in som ett minna för att hedra att Gustav Vasas belägring som fick Kristian II att ge upp. Idag finns Brunnshuset återuppfört på torget. Det var en brunn som försedde invånarna med vatten. Brunnen sinade och flyttades, men har senare återuppförts som ett estetiskt minne.

Det finns mycket rolig historia att läsa om Gamla Stan och ett besök kan lätt bli till något extra för den som väljer att planera sitt besök. Många caféer har källarvalv som är flera hundra år gamla där man lätt kan få känslan av hur det var långt tillbaka.