Allt om Falun

Falun är en stad som är belägen i landskapet Dalarna i Sverige. Det är en mindre stad med cirka 60 000 invånare i kommunen varav knappt 40 000 bor i själva tätorten. De boende i staden brukar dela in den i två delar. Då en å vid namn Faluån klyver staden i mitten så har de två delarna fått olika namn, nämligen den ljuvliga sidan och den gruvliga sidan. Den senare sidan är kopplad till den gruvnäring som förekommit i staden. Om huruvida ån är ansvarig för ha givit namn åt staden eller tvärtom tvistar experterna än idag. Ett av de mer uppmärksammade inslagen i staden är just gruvnäringen och därtill hörande Falu koppargruva. Denna tillsammans med stadslandskapet och Bergsmansbygden blev för knappt 20 år sedan en del av UNESCO världsarvslista.

Även om Falun idag är en relativt liten stad så var den när den fick sina stadsrättigheter 1641 räknad som den näst största i Sverige. För den som är intresserad av att resa till Falun och se stadens kultur eller nöjesliv så finns det ett bra utbud av hotell att välja mellan. Ett tips kan vara att jämföra priser.

Historia

Mycket i Falun kretsar kring gruvan och det sägs att utvinning kan ha förekommit redan på 700-talet. Gruvnäringen var även av stor vikt för Sverige och den svenska ekonomin. Staden kom dock inte att bli en riktig stad enligt regelverket förrän på mitten av 1600-talet. Trots att bara en tiondel av vad nu lever i kommunen bodde där på den tiden så var Falun näst efter Stockholm Sveriges andra största stad. Så som många andra svenska städer så förnyades stadskärnan mellan 50- och 70-talet och en hel del revs. Inte oväntat finns det en del kritik mot detta.

Sevärdheter och nöje

Falun är en kommun som satsat på friluftsliv och det finns en hel del naturområden och naturreservat. Där går det att hitta lämpliga vandringsleder för den intresserade. Det finns även en sport- och rekreationsanläggning vid namn Lugnet som är mycket populär och välbesökt. Staden är även en skidstad som stått värd för skid-VM hela fyra gånger. För den mer kulturintresserade så finns både museer, kulturhus och möjligheter att se evenemang på en mängd platser. Konstnärshemmet Carl Larsson-gården är även väl värd ett besök. Här finns för den konstintresserade den uppskattade Falu konsthall

Staden har även ett sjudande musikliv med en föreningskultur och festivalkultur som ger möjlighet att se både den inhemska folkmusiken men även rockmusik.  En stor mängd föreningar arrangerar konserter inom en mängd olika genrer som jazz och hårdrock. På Stora Daladansen som anordnas vart år så går det att både dansa, lära sig dansa och även se på de som redan kan. Även inom dansen finns en mängd föreningar som anordnar dans inom sin genre.

Ekonomi och utbildning

Så som en del av Högskolan Dalarna så finns det ett campus med högre utbildning i Falun. Även Musikkonservatoriet Falun ligger här och lär vara en av de bästa svenska musikskolorna. Även om det offentliga är den dominerande arbetsgivaren så finns det gott om främst mindre företag i den privata sektorn.